A vállizület arthroszkópiája

Arthroskopie des Schultergelenkes. Indikation – Durchführung – Nachbehandlung.
Hrsg. Harry Merk, Jörg Jerosch. Stuttgart, New York. Georg Thieme Verlag. 2001

A könyv 110 oldalon, 197 ábrával, köztük számos artroszkópos “in vivo” fotóval, anatómiai illusztrációval vezeti végig az olvasót a váll-artroszkópia minden részletén, illetve foglalja össze mindazon tudnivalókat, amelyek a váll artroszkópiát végezni kívánó, vagy már némi gyakorlattal rendelkezõ klinikus számára elengedhetetlenül fontosak.

Az elsõ fejezetben az alapismereteket tekinti át. Röviden ismerteti a váll biomechanikájának, illetve kinematikájának fõbb jellemzõit. Ezután rátér a részletes sebészi anatómia, elsõsorban az artroszkóp bevezetési helyeinek, portáljainak ismertetésére. Az indikációt illetõen kiemeli, hogy az elmúlt 10 évben túl sok volt az úgynevezett diagnosztikus artroszkópia, amely az inadekvát preoperatív (elsõsorban klinikai) kivizsgálás eredménye. Felhívja a figyelmet arra, nehogy ,,túlterheljük” a módszert a helytelenül felállított
indikációkkal. Az instrumentáriumot, a behatolás technikáját, az intraoperatív manipulációt, a lehetséges szövodményeket és azok elhárítását röviden, de kielégítõ alapossággal tekinti át. Külön fejezetet szán az elektro- és lézersebészetnek.

A második fejezetben a vállízületi instabilitásokat tekinti át, mindenekelõtt a specifikus diagnosztikus módszereket, a lépések sorrendjében: klinikai vizsgálatokat, képalkotó vizsgálatokat illetve az artroszkópia során észlelt típusos megjelenési formákat. Külön részletezi az artroszkópos leletet a vállízületi instabilitás egyes típusaiban. Ezután röviden összefoglalja – intraoperatív felvételekkel dokumentálva – az artroszkópos mûtéti eljárásokat ezen kórformákban. Külön alfejezetet szán az úgynevezett “SLAP” (Superior Labrum Anterior to Posterior) – laesiókra.

A harmadik fejezet a váll degeneratív elváltozásainak artroszkópos vizsgálatával illetve terápiájával foglalkozik. E fejezetet is a klinikai és képalkotó, diagnosztikus módszerek áttekintésével kezdi, majd részleteiben foglalkozik a következõ kórképekkel: bursitis subacromialis, rotátor köpeny tendinitis, illetve ruptúra, biceps hosszúfej ín patológiás elváltozásai, tendinitis calcarea, végül az acromioclavicularis, illetve glenohumeralis ízületek arthrosisa. Külön kiemelendõ az. hogy részletesen foglalkoznak a szerzõk az egyes kórképek differenciáldiagnosztikai vonatkozásaival is. A rotátor köpeny sérüléseinek artroszkópossebészi ellátása gazdagon illusztrált fejezete a könyvnek.

A negyedik, utolsó fejezetben a vállízület egyéb megbetegedéseinek diagnosztikus és operatív artroszkópiai vonatkozásait tekintik át, adhaesiv capsulitis (periarthritis humeroscapularis – “frozen shoulder”), melyet a vállízület ,,kaméleonjának” neveznek, tekintettel a sokszínû, gyakran alattomosan jelentkezõ manifesztációra – igen részletesen ismerteti ezt a kórképet a stádiumbeosztástól a rehabilitációig. Itt foglalkoznak a különbözõ etiológiájú synovitisekkel, a purulens arthritis artroszkópos kezelési lehetõségeivel, végül a szabad ízületi testek klinikai és artroszkópos manifesztációjával.

A könyv a hazai szakirodalomban hiánypótló, olvasása, használata feltétlenül ajánlott az artroszkópia iránt érdeklõdõ mozgásszervi sebészek számára.

Dr. Frenyó Sándor