Általános anatómiai és a musculoskeletalis rendszer

Rude J. közreműködésével, Voll M. és Wesker K. illusztrációival szakmailag kitűnő, tematikailag praktikus, esztétikailag szemet gyönyörködtető könyvet tart kezében az olvasó. A többszínnyomás és a vázlatos rajzok elősegítik a tájékozódást, a könnyebb megértést. Jó választás volt az általános anatómiát együtt hozni a muscoloskeletalis résszel egy könyvben, így egymásra épülve minden szakmának nyújtja az anatómiai ismereteket és nagyon jó alapot ad a klinikai tanulmányokhoz és munkához. Az atlasz jellegénél fogva elsősorban a képekre támaszkodik, de – különösen az első részben – a szöveg és a képek olyan egységet képeznek, hogy nagyon megkönnyítik a tájékozódást és a megértést.

| Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2006 ;49(1):98-99   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság – MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány
Az általános anatómia nyolc részre oszlik. Az általános orvosi gyakorlatban mind nagyobb szerepet kapó fejlődéstani, filogenetikai és ontogenetikai ismeretek szerepelnek első helyen. A testarányok és azok változása a növekedés folyamán a mindennapi gyakorlatban fontos részlet. Az első két tábla az egész test képét mutatja be, majd az emberi testen való tájékozódásra, meghatározására használt irányokat, felületeket, síkokat. Ezek ismerete a közös nyelv kialakítása és a klinikum számára is fontos. Nagyon fontos a test felületének kontúrjainak, tapintható csontrészletek tájékozódási pontok és referencia vonalak bemutatása.A test régiói, (regionális anatómia) a tájanatómiának megfelelő határokat mutatják be a test felszínén. Az egész csontváz bemutatása után röviden ismertetik a hosszú csöves csont szerkezetét, szövettanát. A csontok kapcsolódásának formái és az ízületi struktúra, szövettana után az ízületi funkciót tárgyalja részletesen, majd pedig az izmot, mint szövetet. Meglehetősen nagy teret kap az érrendszer és a nyirokrendszer. Az exocrin és endokrin rendszer alapjait is ismertetik és ezzel már mintegy átnyúlnak az élettan területére, bár elsősorban szövettanilag mutatják be a mirigyeket.

10 fejezet tárgyalja az idegrendszert, a fejlődésétől kezdve az autonóm idegrendszerig.

A következő rész – több mint 400 oldal – a mellkasfallal, a felső végtaggal és az alsó végtaggal foglalkozik. Mind a három egységesen a következő részekre oszlik:
Csontok, szalagok, ízületek
Izomzat, funkcionális csoportok
Izomzat, tájanatómia
Ér-, idegrendszer, formák és kapcsolódások
Ér-, idegrendszer, tájanatómia

Tág teret kap ebben a részben a gerinc a fejlődéstantól kezdve klinikai vonatkozásokig, a gerinc szegmentumok bonyolult mozgásáig, discus herniáig, scoliosisig. Nagyon részletesen foglalkozik a könyv a törzs és medence izomzatával. Részletesen szól a kismedence képleteiről. A női és férfi urogenitalis rendszeréről, a külső nemi szervekről és bemutatja még az episiotomiát is. A törzs artériáit, vénáit, nyirokrendszerét pontosan ábrázolja, de kitér még a mellüreg drenálására is: külön cím alatt foglalkozik az emlő és külön a sérvek anatómiájával.

A következő 152 oldalon a felső végtag, majd 144 oldalon az alsó végtag bemutatására kerül sor, hasonló szerkesztéssel, mint az előző fejezetben. A vállöv anatómiájának nagy teret szentel és a kéz tárgyalása is olyan alapos, hogy még a kézsebészeket is kielégítheti.

Az alsó végtag fejezetei messze túlnőnek az egyszerű leíró anatómián. A csípőízületről például, amely az ortopédiában mindig is az érdeklődés középpontjában állt, nagyon pontos morfológiai, topográfiai leírást kapunk. Nagyon hasznosak a biomechanikai leírások, a femur proximalis részének és a vápa torziójának meghatározása, de a bot használatának leírása is, kitér a veleszületett csípőficam diagnosztikájára is, beleértve a radiológiai és ultrahang vizsgálatát. Nem marad ki a hallux valgus, kalapácsujj és a lúdtalp bemutatása sem. Irodalomjegyzék és tárgymutató zárja a könyvet.

Minden orvos haszonnal és gyönyörködve forgathatja ezt a könyvet, munkájához pontos ismereteket szerezhet, a korábbiakat kiegészítheti. Segíti a sebészt, ortopéd orvost a tartó és mozgató apparátus anatómiájának és funkciójának megértésében, műtétek tervezésében és korrekt elvégzésében. A medikus számára is előrevetíti tanulmányainak irányát és tárgyát, és sejteti azokat a feladatokat és körülményeket, amelyeket majd élőben betegeken kell megoldani. Jó forrás ez az atlasz az egész orvosláshoz, de különösen ortopédeknek és sebészeknek.

Prof. Dr. Vízkelety Tibor

Megjelent: Schuenke M., Schulte E., Schumacher U.; Consulting Ed.: Ross L. M. és Lamperti E. D.: Thieme atlas of anatomy. General anatomy and musculoskeletal system. Thieme anatómiai atlasz. Általános anatómiai és a musculoskeletalis rendszer. Stuttgart, New York. Thieme. 2005. 541 p., 1694 ábra, 100 tábla; Ára: 59,95 € Vízkelety, T.