Az ágyéki gerinc MRT atlasza

A könyv olvasása közben többször eszembe jutott az “Azok a csodálatos férfiak” című film német ezredese, akit a körülmények repülőgép vezetésére kényszerítenek. Ez gyalogsági tiszt létére is sikerül, hála a német repülési szabályzatnak. A szerzők itt is olyan mindenre kiterjedő precizitással tárgyalják a témát, hogy elolvasás után az olvasó a tájékozottság jóleső érzésével, és szellemileg frissen teheti a könyvet a gyakran használtak közé.

Az általános rész a klinikai fogalmakkal kezdődik (pl. lumbalis szindróma, lokális lumbalis szindróma, lumbágó, ischialgia, stb.), majd a patológiai-anatómiai fogalmak következnek (pl. discosis, osteochonrosis, spondylosis, protrusio, prolapsus, stb.). Egy-egy táblázat, benne a szinonimák felsorolásával lehetővé teszi a nomenklatúra egységének megteremtését. Külön fejezet a protrusio és a prolapsus = discus hernia. Az ágyéki mozgás szegmentumokat felülről lefelé supradiscalis, discalis és infradiscalis síkra, medial felől lateral felé medialis, paramedialis és lateralis zónára osztják. Hosszan foglalkoznak a CT-vezérelt, gerincközeli terápiás injekciók fajtáival. Végigmennek a gyöki szindrómákon, a ganglionokon, és a gerinccsatorna szűkületein, végül a számba jövő képalkotó eljárásokon.

A részletes részben 78 esetet mutatnak be. A baloldalon ismertetik a klinikumot, a vizsgálati szekvenciákat, a leletet, a diagnózist, a kórlefolyást, a műtétet és a szövettani leletet. Végül részletes magyarázat következik. A jobb oldalon kiváló minőségű, kétsíkú MR-képek.

A recenzens mindig élvezettel olvasta a Thieme hatalmas kínálatának a kezébe került -sajnos kis számú- radiológiai könyvét. Most nem ez történt: el volt ragadtatva

lumbalis | Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2001 ;44(3):242-242   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság – MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány