Beszámoló a 2005. május 28-adikán, Keszthelyen megtartott 10. Dél-Magyarországi Traumatológus Kongresszusról

A Dél-Magyarországi Traumatológus Szekció 10., tehát jubileumi kongresszusát 2005. május 28-án tartotta Keszthelyen a Helikon Hotelben. Az összejövetelt a Zala Megyei Kórház Traumatológiai Osztálya rendezte az egy évvel korábban, a Kiskunhalasi kongresszuson elnyert megbízás alapján. Itt jegyezzük meg, hogy a Szekció Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Baranya, Csongrád, Bács-Kiskun, Békés megyék traumatológusainak tudományos szervezete, és évente tartja üléseit változó helyszíneken.

| Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2006 ;49(1):90-91   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság – MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány
Az idei kongresszusnak két orvosi témája volt, nevezetesen a “Nagyízületi protézisek a traumatológiában”, illetve a “Distalis radiustörések kezelése” témakörök, emellett párhuzamosan szakdolgozói szekció is volt, amelyen az előadások a traumatológiai betegek ápolási kérdéseivel foglalkoztak. Az első orvosi témában 25, a másodikban 10, a szakdolgozói szekcióban pedig 6 előadás hangzott el.Az előadók Dél-Magyarország 17 kórházából rekrutálódtak. Mivel a kongresszusra a Zala Megyei Kórház Traumatológiai Osztálya 50. éves fennállásának alkalmából került sor, a tudományos előadások sora előtt Dr. Szilvás Rudolf, a Zala Megyei Kórház volt igazgatója, illetve Dr. Laky Rezső, az osztály jelenlegi vezetője tartottak visszaemlékező előadásokat. az osztály 32, illetve 18 éves történetéről. Ugyanez alkalommal üdvözölték a kongresszust a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, a zalaegerszegi polgármester, a Zala Megyei tiszti főorvos, valamint Prof. Dr. Sárváry András a Magyar Traumatológus Társaság elnöke és Dr. Csidei Irén a Zala Megyei Kórház igazgatója.A csípőprotézis témában külön előadások foglalkoztak a friss törések kezelésében alkalmazott hemi- és totálprotézisek indikációival, eredményeivel, valamint minden előadó utalt a combnyaktörések osteosynthesisének lehetőségeire is. Az előadásokból úgy tűnt ki, hogy ebben az országrészben a Garden I-II. törésekben egyértelműen osteosyntehesiseket, a Garden IV-es típusoknál inkább protéziseket, a Garden III-as csoportnál pedig különböző szempontok szerint az egyes osztályokon vagy csavaros osteosynthesiseket, vagy protézis implantációkat alkalmaznak. A protézis implantációk közül egyes osztályok a hemi-, mások a totálprotéziseket részesítik előnyben. Ugyancsak a csípőprotézis műtétek indikációját képezik az inveterált combnyaktörések, illetve a combnyaktörések, és a csontegyesítő műtéttel kezelt combnyaktörések korai és késői szövődményei is. Ezekben az esetekben főképp totál endoprotézisek beültetésére került sor. Numerikusan nem nagy, de jelentőségében annál fontosabb csoport az acetabulum és medencetörések után alkalmazott protézis implantációk, ahol a rossz eredményt adó konzervatív vagy operatív töréskezelés után cement nélküli, vagy cementezett protézisek alkalmazásával a betegek járóképessége igen jelentősen javítható. Külön izgalmas téma a periprotetikus törések kezelése, mely esetekben az elhangzott előadások szerint a lemezes osteosynthesisek jó eredménnyel alkalmazhatók és csak viszonylag ritkán kell protéziscserét alkalmazni.

Külön szekcióban került sor a traumatológiai indikációból végzett térd- és vállprotézis műtétek ismertetésére. Térd esetében természetesen poszttraumás állapotok képezik a műtétek javallatát, míg a vállízületi hemiprotézis a máshogy nem rekonstruálható Neer V-VI-os törések esetén adhat jó funkcionális eredményeket.

A distalis radiustörések témájának napirendre tűzését az utóbbi években megjelent újabb kezelési eljárások indokolták. Értjük ez alatt a palmaris lemezes osteosynthesisek elterjedését, illetve a szögstabil lemezes rögzítések alkalmazását. Ezen módszerek kivédik a korábban gyakori redislocatiókat, és az igen megbízható stabilizálás révén, még osteoporotikus csontok esetén is, pár napra csökkenthető a gipszrögzítés ideje, azaz a fájdalommentes fizikoterápia korán elkezdhető.

A kongresszuson a megszokott szakmai kiállítók is képviseltették magukat és adtak lehetőséget orvosi anyagaik közelebbi megismerésére. Társasági programként az előző este érkezettekkel részt vettünk egy helyi mesterszakácsok produkcióiból álló vacsorán, amelyhez Dél-Magyarországhoz illően egy villányi pincészet hozta és ajánlotta a borait.

A kongresszus záróülésén döntöttük el, hogy a 2006-os 11. Dél-Magyarországi Kongresszust a Szekszárdi Kórház Traumatológiai osztálya fogja rendezni.

Dr. Laky Rezső PhD
osztályvezető főorvos Laky, R.