Beszámoló a Vécsei Kör 2000. november 4-5-én tartott üléséről:

| Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2001 ;44(1):69-69   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság – MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány

 Beszámoló 

a Vécsei Kör 2000. november 4-5-én tartott ülésérõl 

A 2000. év õszi egri találkozón Vécsei professzor úr tartott referátumot a patológiás törések velõûrszegezésérõl. Megállapította, hogy az összes törés 0,2–0,5%-a patológiás törés. Ezek 80 %-a az emlõ, a vese, a bronchus és a prosztata carcinomáinak áttétei. A daganatok 75%-ában osteolyticusak, 15%-ában osteoplasticusak, és 10%-ában kevert formát mutatnak. A csont metastasisok sokkal hamarabb képzõdnek és fejlõdnek, mint ahogyan azt észleljük. Az anamnesisben a fájdalom, a patológiás törések, a testsúlyvesztés, a tumoros anamnesis irányíthat bennünket. A diagnózist szcintigráfiával (10% tévedési lehetõség), röntgenfelvételek készítésével (25%-ban téved), valamint MRI-vel állíthatjuk fel (tévedés 0%). A kérdéses csontterületrõl végzett biopsia a diagnosztika biztonságát növeli. A röntgenfelvétel alapján törés várható, ha a csontállomány 50%-a elfogy, vagy az osteolysis 2,5 cm-nél nagyobb.

A túlélés a csontmetastasisok esetén (amikor még nincs patológiás törés) mamma carcinománál: 24 hónap, prostatánál: 40 hónap, a myelon daganatainál: 20 hónap, pajzsmirigynél: 48 hónap, a többi daganat esetén fél év alatt van. Amennyiben a patológiás törés létrejött, akkor a várható élettartam megfelezõdik.

A patológiás törések radikálisan nem kezelhetõk. A kezelés célja a fájdalom csökkentése, a beteg mobilizálása, ágyból való kiszedése. A lokális recidiva megakadályozásának fõbb módszere a helyi curettage, illetve a reszekció. A patológiás törések kezelésében alkalmazott módszerek: verbund osteosynthesis, csak a dia- és metaphysis daganata esetén alkalmazható. Két lemezt lehet alkalmazni, az egyiket a velõûrben, a másikat kívül a corticalison. A két lemezt összecsavarozva, a hiányt pedig csontlemezzel kitöltve. A felfúrás elvileg metastasis disseminatiót okozhat, de a túlélés szempontjából ez nem játszik szerepet, tehát szabad végezni tumoros esetekben is.

A csontrendszer különbözõ részeiben különbözõ arányban keletkezik metastasis. A femur 34%-ban, a medencecsontok 28%-ban, gerinc 26, a borda 18, a humerus 15, a cranium 13 és a tibia 5%-ban vesz részt. Patológiás törött jelentkezése esetén, hosszú csöves csontoknál azonnali elreteszeléses velõûrszegezést javasol, spinalis anaesthesiában, fedett repozíció mellett, biopsiával kiegészítve. Ennek a módszernek elõnye a gyors, mihamarabbi operáció, kis mûtéti traumával. Azonnali mobilizációt és gyors rehabilitációt tesz lehetõvé. Az infekciók száma is így alacsony marad. Felfúrás esetén hátrány a tumoros sejtek vándorlása, ezt azonban bizonyítani lehet, és a túlélésre nincs hatással.

A metastasisok rögzítve gyakran konszolidációs tendenciát mutatnak. Az amputációt csak ritkán ajánlja. Azokban az esetekben, amikor már ismertek a csont metastasisok, preventív osteosynthesist javasol. 1985-1997-ig 95 alkalommal végeztek intramedullaris rögzítést a patológiás törések esetén átlagban az elsõ tumor után 8 évvel. A túlélés 3 hónap múlva 82%-os volt. 6 hónap múlva 52%-a, 12 hónap múlva 28%-a, 24 hónap múlva 9%-a élt a betegeknek. Vécsei professzor referátuma után Dr. Sükösd László a patológiás törések, illetve metastasisok kezelését mutatta be osteosynthesissel, Verbund-ostesynthesissel, tumorprotézissel, teljes femur pótlással is. Prof. Dr. Sárváry András intramedullaris osteosynthesiseket mutatott be csonttumorok esetében. A fõ elv, hogy „a synthesis élje túl a beteget”. Ezt követõen Dr. Fröhlich Péter a stressztörésekrõl, mint patológiás törésekrõl tatott elõadást. Esetismertetéseket mutattak be: Dr. Vekszler György, Prof. Dr. Simonka János Aurél, Dr. Dósa Gábor, Dr. Tóth László, Dr. Kiss Gyula, és Dr. Braunstein Tamás. 

A Vécsei Baráti Kör soron következõ ülése 2001. június 2-3-án lesz Salgótarjánban. Témája: a combnyaktörés lesz. Dr. Dósa Gábor, a Vécsei Kör szervezõje

Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet ✷ 2001. 44. 1. 69