Beszámoló az Egyesült Államokban töltött hathetes tanulmányútról

| Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2001 ;44(4):308-309   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság – MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány

Beszámoló az Egyesült Államokban töltött hathetes tanulmányútról

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy 2001 tavaszán ösztöndíjasként 6 hetet tölthettem az Egyesült Államokban több neves ortopéd centrumban. Az ösztöndíjat a Barbara E. Falletta Foundation for Medicine nevû magánalapítvány hirdette meg. Európából lehetett pályázni szakorvosként, elsõsorban alsó végtagi ortopédia, traumatológia, artroszkópos sebészet témakörben. Elsõ alkalommal érintett több amerikai nagyvárost . utazó ösztöndíjk ént. Az ösztöndíjas dönthetett arról, hogy 4 vagy 6 hétig kívánja igénybe venni a lehetõséget. A helyszíneket és a sorrendet az alapítvány igazgatói tanácsa döntötte el.

Az elsõ állomás San Francisco volt, ahol az AAOS egyhetes Kongresszusán volt szerencsém résztvenni. Valószínûleg szakterületünk legnagyobb volumenû és legszínvonalasabb kongresszusa ez. A világ minden tájáról közel százezer résztvevõvel. Az egy hét alatt közel 300 elõadás, továbbképzõ kurzus közül választhat a résztvevõ, a mi zsebünkhöz mérten meglehetõsen borsos áron (regisztrációs díj 600 USD, majd elõadásonként plusz 50-80 USD!). Nagyságrendjére jellemzõ, hogy Amerikában is csak öt város tudja megrendezni!

Vendéglátóimmal, Mrs. Barbara Falletta-val és az Igazgatóság tagjaival itt találkoztam elõször, megbeszélve az elkövetkezendõ 5 hét programját. Ezt követõen egy hétig a Los Angeles közelében lévõ Kaiser Permanente Bellflower Hospital Alsó Végtagi Centrumában Narendra Gurbani professzor vendége voltam. Számtalan boka-, láb- és térdmûtéten vettem részt. A mûtéti program után mindennap részese lehettem a kivizsgálás, utókezelés fázisainak is, látva az eredményeket. Ott tartózkodásom alatt több tudományos programon is hallgatója lehettem a professzornak. Sokat tanultam tõle. Vendégszeretete, segítõkészsége jelentõsen hozzájárult a kezdeti nehézségek áthidalásához. Egyébként õ az Alapítvány egyik igazgatósági tagja.

A harmadik hetet Orange városában az University of California, Irvine Hospitalban töltöttem Dr. Harry Skinner professzor vendégeként. Itt elsõsorban artroszkópos mûtéteket, sportsebészeti mûtéteket és protetikát láttam, sok apró dolgot ellesve. Kórházuk aktív tudományos programjai is hasznos ismertekkel szolgáltak.

Következõ állomásom . átszelve Amerikát . Boston volt, ahol a Massachusetts General Hospitalban töltöttem el egy hetet. Vendéglátóm Gary Perlmutter volt, aki szimpatikus, nagy tudású, célratörõ gondolkodású, jó manualitású vállsebész. Elsõsorban artroszkópos mûtéteken vettem részt, bemosakodási lehetõséggel, de mindennap megkaptam a mûtéti programot (mely közel 20 oldal volt) és magam dönthettem el, hogy mely mûtétek érdekelnek, melyekre kívánok bemenni. Az MGH hatalmas, professzionálisan mûködõ kórház 60 mûtõvel, élenjáró gyógyító és tudományos munkával. Szakmai szempontból a legsokoldal úbb programmal, lehetõséggel. Különleges volt érezni a kórház területén lévõ Ether Dome nevû elõadóterem atmoszféráját, ahol az elsõ narkózisos bemutató mûtétet végezték 1846-ban, és ilyen szempontból a sebészet bölcsõjének tekinthetõ.

Az utolsó két hetet Miamiban töltöttem, ahol Cedars Hospital Podiatriai Osztályának vezetõje Thomas Merrill professzor volt a vendéglátóm. Õ a másik igazgatósági tagja az Alapítványnak, illetve Miami az Alapítvány székhelye is. Valójában 5 magánkórház mûtéti programjából válogathattam érdeklõdési körömnek megfelelõen. A kedves vendéglátásra jellemzõ volt, hogy miután kiválasztottam, hogy másnap melyik kórházba szeretnék menni (a mûtéti program alapján), Mrs. Falletta . aki az Alapítvány tulajdonosa . reggel személyesen vitt el, és délután hozott vissza a szállásomra, ami egy hétig az õ házában volt.

Érdekességként említem meg a podiatriát, mint szakterületet. Amerikában is fiatal, egy évtizedes múltra tekint vissza, külön szakvizsgával. A térdtõl lefelé foglakozik a végtag minden betegségével: traumatológia, ortopédia, diabetológia, bõrgyógyászat. Amerikában, ahol a lakosság 40%-a elhízott, ez jelentõs beteganyagot képvisel.

Vendéglátóimtól . Dr. Thomas Merril, Dr. Audie M. Rolnick, Dr. Mark H. Feldman, Dr. Steven Spinner – sokat tanultam. A már ismert mûtétek apró trükkjeitõl a különleges mûtétekig. Részese voltam egy bokaprotézis mûtétnek is, mely Amerikában is ritka. A tudomány mellett mindenhol volt lehetõségem megtekinteni a helyi nevezetességeket. San Francisco jellegzetes utcáit, a Golden Gate Hidat, Alcatraz szigetét, Los Angelest az USA második legnagyobb városát, Hollywood, Universal Studios, Beverly Hills, Disneyland, Bostont az USA egyik kulturális és tudományos fellegvárát, a Harvard Egyetemet és az egészen más hangulatot sugárzó Miami Beachet.

Szakmai oldalról értékelve utazásomat nagyon hasznosnak találom. Jó volt látnom, hogy hogy dolgoznak a világ másik felén, világhírû intézetekben. Sok szép mûtétet láttam, hol apróbb, hol pedig nagyobb dolgokat tanulva. Láttam nehéz, verejtékes helyzeteket is, melyekbõl idõnként még többet lehetett tanulni. Jó volt azt is látnom, hogy szakmai szempontból nincs semmi szégyenkezni valónk. A jelentõs különbség okai a technikai és anyagi lehetõségekben rejlenek. Élményeimre, beszélgetéseimre alapozva kijelenthetem, hogy az USA-ban jó orvosnak lenni. Nyugodt, jó körülmények közt dolgoznak, társadalmilag és anyagilag is elismerve.

Magánemberként csak pozitív, maradandó, szép élményeim maradtak. Más kollégáimnak is kívánom, hogy legyen hasonló lehetõségük. Végezetül annak a három személynek szeretnék köszönetet mondani, akik lehetõvé tették ezt az utazást számomra. Õk: Mrs. Barbara Falletta, Narendra Gurbani doktor és Hangody László professzor.

Dr. Biró Csaba
Vas megyei Markusovszky Kórház, Baleseti Sebészeti Osztály
9701 Szombathely, Markusovszky u. 3.

Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet W 2001. 44. 4. 309