A Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága 6. Pre-Kongresszusa

Honlap: www.asszisztencia.hu/mgyft

Kedves Kollégák!

A Magyar Gyógytornász Társaság 2011-ben nemzetközi minta alapján rendezte meg első pre-kongresszusát azzal a szándékkal, hogy az MGYFT kongresszusára látogató gyógytornászok még több tudást és ismeretet szerezhessenek egy időben és egy helyen. A Magyar Ortopéd Társaság egyetértésével és támogatásával Győr, Budapest és Szeged után Sárváron immár negyedik alkalomml rendezzük meg a MOT és MTT közös kongresszusához kapcsolódva az MGYFT pre-kongresszusát. Nagy örömünkre szolgál, hogy a pre-kongresszus bevezetése sikeresnek mondható, mert az elmúlt években több száz gyógytornász-fizioterapeuta vett részt az ortopédia és a fizioterápia részterületeinek evidencia alapú gyakorlati oktatásában. 2015-ben a mottónk marad a régi: „Hangolódj a tudományra az MGYFT 6. Pre-Kongresszusán! Tanulj a legjobbaktól, hogy a Te is legjobbak közé kerülhess!”

Az MGYFT 6. Pre-Kongresszusa a differenciál diagnosztikára fókuszál a nyaki gerinc és a váll, illetve az ágyéki gerinc és a csípő tekintetében. Az előadők a legújabb tudományos eredmények alapján ismertetik a különböző kórállapotok jellemző fájdalommintáit, a vizsgálati algoritmusokat éa a differenciál diagnosztika javasolt lépéseit. Életkori sajátosságok és a pathológiák gyakorisága alapján ismertetik az EB alapú és klinikailag alátámasztott kezelési módszereket. A boka és láb témában az elméleti és gyakorlati ismereteken túl nagy sikert aratott az MGYFT gyakorlati jegyzetete, amely idén kibővített formában újra kiadásra kerül. A szülésfelkészítés kíválóan alkalmazható gyakorlatias kurzusát sokan kértétek újra, így hát ez a kurzus ismétlésre kerül. Az előadók közül pedig nem hiányozhat dr. habil Szabó István egyetemi magántanár a Kaposi Mór Oktatókórházból és dr. Jakab Gábor tudományos- és oktatási igazgató az Országos Gerincgyógyászati Intézetből. Ők valóban ismerik és elismerik a gyógytornászok munkáját, sokat tanultunk már tőlük az elmúlt években. Az oktatók között „újoncként” köszönhetjük dr. Szilágyi Zoltán adjunktust a Szombathelyi Kórház balesetisebészét és sport szakorvosát a boka instabilitása és a láb sérülései témakörben. Friedrichné Nagy Andrea kollegánk neve pedig a hatalmas szakmai tapasztaltot, a magas szintű és mindig megújuló tudást fémjelzi, végtelen kedvességgel megnyilvánulva.

A kurzusok tehát, amelyek valamelyikére jelentkezni lehet:

  • PK1„Csípős” kérdések a derék körül: A degeneratív gerinc és csípőelváltozások differenciál diagnosztikája, konzervatív és műtéti kezelése – haladó
  • PK2Azok a „nyakas” vállpanaszok: a nyak-váll panaszok differenciál diagnosztikája – haladó
  • PK3Boka instabilitás és a lábsérülések műtéti és konzervatív kezelése – kezdő
  • PK4Gyógytornász-fizioterapeuta szerepe a szülésfelkészítésben, az alternatív szülészetben – kezdő

A 6. Pre-Kongresszus kurzusai a MOT és MTT 2015 évi Közös Kongresszusa előtti napon kezdődnek Sárváron 2015. június 10-én délelőtt 11-kor. Az érdeklődők 4 különböző kurzusra jelentkezhetnek a www.asszisztencia.hu oldalon. A kurzusok azonos időben, párhuzamosan zajlanak, ezért csak egy kiválsztottra lehet jelentkezni. Minden kurzus kreditponttal rendelkezik. Részvételi díj 15.000 Ft + áfa, MGYFT tagoknak változatlanul 10.000 Ft + áfa, jelentkezési határidő: 2015. május 30.

Benkovics Edit
MGYFT alelnök, MGYFT 6. Pre-Kongresszus szervező