Gyermekkori muculoskeletalis betegségek ultrahang vizsgálatok hangsúlyozásával

A musculoskeletalis betegségekkel foglalkozó diagnosztáknak és klinikusoknak egyaránt szükségük van az alternatív képalkotók adta információk ismeretére, ezeknek a lehetőségeknek az előnyeit és hátrányait is ismerniük kell. Ebben nyújt segítséget nekünk a szerkesztő és a szerzők a kitűnően szerkesztett könyvvel.

| Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2005 ;48(4):376-377   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság – MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány
A különböző diagnosztikus technikák kiegészíthetik, megerősíthetik egymást, vagy feleslegessé tehetnek a gyermeket jobban igénybevevő, költséges vizsgálatokat. Így kap különösen fontos, manapság már sokszor első helyet az ultrahangvizsgálat a musculoskeletalis diagnosztikában. A vizsgálóval való közvetlen kontaktus megnyugtatja a gyermeket, non-invasiv, kényelmes, nem ionizáló vizsgálat. A szerző hangsúlyozza, hogy megfelelő technikai felszereltséget, gyakorlatot és alapos anatómiai ismeretet kívánó módszer. Dinamikus vizsgálat lévén az anatómiai egységek funkciójával is tisztában kell lennünk. Mindezek az MR és CT vizsgálatoknál is fontosak, de ezeknél általában altatni, szedálni kell a gyermeket, míg az ultrahangnál erre a rizikós beavatkozásra nincs szükség. Az ultrahangvizsgálat korlátja, hogy az ízületek mélyét, a csontok által takart területeket nem látja.

A hat fejezet nagyobb betegségcsoportokat vagy anatómiai egységet ölel fel. Ezeken belül a klinikumot, a különböző képalkotók által adott információkat, a megbetegedések kimenetelét ismerhetjük meg. Egyes esetekben utal a terápiás lehetőségekre is. A fejezetek végén mindezek tanulságait olvashatjuk összefoglalva.

Az egyes elváltozások igen jó minőségű (elsősorban) ultrahangképekkel, magyarázatokkal illusztráltak. Minden estben hangsúlyozza az interdiszciplináris együttműködést, hogy a diagnosztának nélkülözhetetlen a klinikum ismerete, és felhívja a figyelmet, milyen információra van szüksége az egyes elváltozásoknál a klinikusnak. Minden fejezet végén bő irodalomjegyzéket találunk.

Először a congenitalis betegségekről és fejlődési rendellenességekről beszél. Kiemeli a veleszületett csípőficamot, dysplasiát, a pes equinovarust és a gerinccsatorna defektusait, majd a traumás és sportsérülésekkel foglalkozik. Itt tárgyalja az osteochondrosisokat is, mivel ezek sokszor ismétlődő traumával kapcsolatba hozhatóak. A biomechanika, az akut, majd krónikus gyermekkori sérülések alternatív képalkotó technikái és terápia is ismertetésre kerülnek. Megismerhetjük az izmok, szalagok kóros állapotait, a klinikum és a választandó képalkotó lehetőség ajánlásával. Ez esetben legtöbbször az ultrahangvizsgálat az elsődleges. A gyulladásos megbetegedések széles skálájánál, az irritabilis csípőtől kezdve az osteomyelitisig, nemcsak a vizsgálati technikákra, hanem a megbetegedések lehetséges fejleményeire, kimenetelére is kitér.

Gyulladásos folyadékgyülemeknél, ízületi folyadékok, egyéb folyadékszaporulatok punkciójánál, aspirációs mintavételnél, az ultrahangvezérlés pontosságát és fontosságát emeli ki. Lágyrész tumorok gyanújánál fontos az anamnesis, a klinikai kép pontos ismerete. Első vizsgálatnak az ultrahangot ajánlja, annak egyszerűsége, kényelmessége és sokszor megnyugtató eredménye miatt. Tumor diagnózis felmerülésekor a nyirokcsomók és a vascularistio ultrahangvizsgálatát is szükségesnek tartja. Végül követendő algoritmust kapunk a gyermekkori tumorok vizsgálatára. A könyv utolsó részeként a gyermekeknél alkalmazott intervenciós technikák fontosságát és kivitelezését ismerhetjük meg.

Ezen a szűk, speciális területen egyre nagyobb tért hódít a diagnosztikában az ultrahangtechnika. Szüksége van rá az általános és gyermek-radiológusoknak, gyermekgyógyászoknak, gyermek-ortopédeknek és -traumatológusoknak, reumatológusnak is. Ezért is ajánlott ez a kitűnően szerkesztett, szépen illusztrált könyv az ezen a területen dolgozó orvosoknak.

Dr. Köllő Katalin

Megjelent: Wilson David (Ed.): Paediatric musculoskeletal disease with an emphasis on ultrasound = Gyermekkori muculoskeletalis betegségek ultrahang vizsgálatok hangsúlyozásával.
Berlin, Heidelberg, Springer. 2005. 95 oldal, 144 kép, 3 táblázat. Ára: 46,95 EUR Köllő, K.