Knie. Orthopädie und Orthopädische Chirurgie

A könyv az „Orthopädie und Orthopädische Chirurgie” sorozat újabb kiadványa. A sorozat mindegyik könyve hasonló tematika mentén épült fel: anatómia, biomechanika, diagnosztika + terápia, fejlődési rendellenességek, gyulladásos és degeneratív kórképek, neurogén, illetve anyagcsere-betegségek, sérülések és poszttraumás állapotok, végül orvos szakértői aspektusok.

| Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2005 ;48(4):377-379   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság – MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány
Bevezetőként a szerző arra figyelmeztet, hogy ma, amikor az Interneten, illetve a média kiadványain keresztül kontrol nélkül áramlik mindenféle „szakmai” információ is, tág tere van a „pseudo-medicinalis” tudásnak, az alapokat nélkülöző, csak bizonyos kezelési módokra koncentráló ismereteknek. Annál fontosabb olyan kézikönyvek megírása és közzététele, amely a szakma adott területét teljes mélységben, a fent felsorolt tematika alapján tekinti át.

A könyv általános és speciális részre tagozódik.

Az általános részt a „Funkcionális anatómia – Biomechanika – Kinematika” című fejezetekkel kezdi; elemzi a mobilitás-stabilitás csontos, szalagos és izom komponenseinek szerepét, és az ízület mindhárom rekeszében ható erőket a járás különböző fázisaiban, illetve álló helyzetben. A fiziológiás körülmények között érvényesülő erők és a normális biomechanika alapos ismerete elengedhetetlen feltétele a sérülést követő állapotokban, kórfolyamatokban kialakult helyzet megértésének.

A térd klinikai vizsgálatát a klasszikus fizikális diagnosztika lépései (inspekció, palpáció, mozgatás-, illetve terheléses „stressz”-vizsgálatok) mentén ismerteti, ábrákkal gazdagon ellátott fejezetben. Ennek része a járásanalízis rövid áttekintése is.

A képalkotó eljárások mindegyikét részletesen ismerteti, felsorolva azon kóros állapotokat, amelyekre egy adott vizsgálómódszer különösen szenzitív. Kiemeli a szonográfiás vizsgálat fontosságát, amelyet bizonyos állapotokban a primer diagnosztika részének tekint.

Rövid áttekintést ad az artroszkópiáról, kiemelve, hogy ma az osteosy nthesisek után ez a második leggyakoribb beavatkozás a mozgásszervi sebészetben. Az általános részt az anesztézia, posztoperatív analgesia, illetve thromboembolia profilaxis témakörök áttekintésével zárja. A speciális részt a fejlődési rendellenességek formáit és kezelései lehetőségeit áttekintő fejezettel kezdi.

„A synovialis membran megbetegedései” című fejezetben részletesen foglalkozik a rheumatoid, köszvényes és infect arthritissel, a synovitisek egyéb, ritkábban előforduló formáival és végül a haemophyliás arthropathiával. A gyógyszeres és a sebészi kezelés lehetőségeit egyaránt taglalja. Külön kiemeli az artroszkópos kezelés fontosságát az infect folyamatok korai stádiumában.

„A meniscus sérülések” című fejezetben a meniscus pótlás lehetőségeit, így a meniscus transzplantációt is tárgyalja.

Az akut és krónikus szalagsérülések témája a legterjedelmesebb fejezete a könyvnek, kezdve (ismételten) a fizikális vizsgálómódszerekkel, a diagnosztikus lépéssorozattal, a műtéti eljárások minden elképzelhető módozatának és azok lehetséges szövődményeinek ismertetésével. A térd ficamát is e fejezetben tárgyalja.

„A feszítőapparátus megbetegedései” című fejezetben a patellofemoralis fájdalom szindróma, patella instabilitás, arthrosis, plica syndrome, illetve a lágyrész-sérülések kerülnek megtárgyalásra. A patella ficamok diagnosztikája esetében nagyobb részt szán a fizikális vizsgálómódszereknek, mint a képalkotó eljárásoknak.

Az aszeptikus csontnekrózisok különböző formáit tárgyalva részletesen kitér mind a gyermekkori (pl. Schlatter-Osgood), mind a felnőttkori – többnyire másodlagos – formákra (poszttraumás, szisztémás betegség részjelensége stb.).

„A gonarthrosis” című fejezetben részletes ismertetést kapunk a patogenezisről, rizikófaktorokról, a porckárosodás formáiról, azok morfológiai jellemzőiről, a kezelés lehetőségei között elsőnek tárgyalja a porcpótlás különböző lehetséges módozatait („sejtalapú” és „szövetalapú” eljárásokra felosztva). A műtéti kezelés lehetőségei között igen alaposan tér ki az osteotomiákra, azok biomechanikai alapjaira, a preoperatív tervezésre és a különböző műtéti típusokra. Röviden említi meg az arthrodesist, mint – a jelen korban – kivételes esetekben indikált műtétet.

Az endoprotézisek minden lehetséges formáját, a műtét-technika részletes ismertetését és a szövődmények kezelését külön fejezetben tárgyalja.

A distalis femur, proximalis tibia és a patellatörések, valamint a lehetséges kísérő lágyrész-sérülések kellő részletességgel kerülnek megtárgyalásra. Minden egyes töréstípus ellátását követő rehabilitáció menetét is áttekinti.

„A tumorok” című fejezetben a lehetséges daganatféleségek patológiai jellemzőinek, diagnosztikájának áttekintése után kitér a műtéti és onkoterápiás kezelésekre – ismerteti a ma használatos tumorprotéziseket, illetve az amputáció indikációját. A térdtáji amputációk különböző módozatait külön fejezetben ismerteti, részletes műtét-technikai leírást adva.

Végül külön fejezet foglalkozik a sportolók jellegzetes térdpanaszaival, azok mögött álló patológiás eléváltozásokkal és kezelésükkel, valamint a neuromuskularis betegségek következtében létrejött – térdet érintő – kóros állapotok összes lehetséges formájának ismertetésével.

A befejező néhány oldal az orvos szakértői problémák megtárgyalásáról szól.

Kiemelendő, hogy az egyes fejezeteket a téma világszerte ismert és elismert szaktekintélyei írták, akik részben már a szakma klasszikusai közé tartoznak. A térdsebészet iránt érdeklődő szakemberek figyelmét külön szeretném felhívni e könyvre – e szakterülettel különösképpen foglalkozó osztályok könyvtárának feltétlenül ajánlom.

Dr. Frenyó Sándor

Megjelent: Dieter Kohn: Knie. Orthopädie und Orthopädische Chirurgie.
Stuttgart, New York. Thieme Verlag. 2005. 542 oldal, 660 ábrával és 67 táblázat. Frenyó, S.