Minőségi robbanás előtt a hazai traumatológiai ellátás – Magyarország rendezhette idén a nemzetközi AO-konferenciát

Mintegy 20 ország 300 sebésze érkezett Magyarországra a világ legnagyobb ortopédiával foglalkozó továbbképző intézetének, az AO-nak (Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen) e nemzetközi, angol nyelvű regionális képzésére, amely új fejezetet nyithat a hazai traumatológiai ellátás modernizációjában, nyugat-európai szintre emelésében.

A négy napos rendezvénysorozaton az ortopéd sebészet kiemelkedő nemzetközi specialistái mutatták be a legmodernebb eszközöket és technikákat a baleseti sebészettel, az ortopéd sebészettel és a gyermek sebészettel foglalkozó hazai és közép-kelet európai kollégáik számára 2010. június 13-16. között Siófokon.

Az esemény szervezési jogának elnyerésével Magyarország nemzetközi szinten is felkerült a baleseti sebészeti kezelések és eljárások világtérképére.

A hazai baleseti ellátás ugrásszerű változás előtt áll, mivel Magyarország élen jár az ortopéd sebészet legmodernebb technikáinak használatában, ennek terjesztésében és a továbbképzésben. Ezek további fejlesztésével a következő évtizedekben hazánkban, és hazánk vezetésével a régióban is a legfejlettebb nemzetközi standardoknak megfelelő eljárások honosodhatnak meg.

„Amikor 29 évvel ezelőtt elkezdtem a baleseti sebész szakmát, akkor még az számított igazán nagy sebésznek, aki nagy metszésekből, hatalmas véres műtétekkel hozta helyre a problémát. A világ teljesen megváltozott, olyan modern képalkotó berendezések vannak, amelyek lehetővé teszik, hogy röntgensugár nélkül lehet tájékozódni a szervezetben és gyakorlatilag a kültakaró pici megsértésével lehet bevinni az implantátumokat, amelyek maximálisan stabilizálják a tört csontokat, és megkímélik lágy részeket.” – magyarázta a fejlődés irányát az esemény házigazdája, Prof. Dr. Varga Endre, az AOTrauma MID (közép-kelet európai) elnöke június 15-én a sajtó képviselőinek.

A mostanihoz hasonló képzések segítségével és technológiák alkalmazásával jelentősen rövidíthetők a kórházban töltött és rehabilitációra fordított idők, teljesebb gyógyulás és egyedülálló minőségű beavatkozások érhetők el, amelyeknek orvosszakmai megalapozottsága mellett nemzetgazdasági haszna is kimutatható.

„A tervezhető beavatkozásoknál lehet várni és gondolkozni, hogy mire van forrás, a baleseti sebészetben ezt nem lehet. Mindig ott kell lenni a lehető legjobb implantátumnak, ami a beteg gyógyulásához szükséges. Ha egy elavult technika sokkal több szövődménnyel jár és a beteg ráadásul lassabban képes munkába állni, akkor az egészségbiztosító, azt gondolom, látni fogja, hogy a picit drágább az összességében olcsóbb„ – tette hozzá Dr. Varga Endre.

Nemcsak a baleseti sebészet profitál az AO Trauma képzésekből. Az átlagéletkor növekedésével Magyarországon is egyre több beteget érint az időskori csontritkulás, és ez gyakran jár törésekkel. A csípőtájéki törés rögzítésénél az új módszereknek köszönhetően a betegek 1-2 nappal a műtét után lábra tudnak állni, ami különösen az idős embereknél kulcskérdés. Minden további ágyban töltött nappal növekedik ugyanis a trombózis, a tüdőembólia, a tüdőgyulladás kockázata.

Az idei négy napos siófoki kurzuson három szekcióban – bázis/haladó/gyermektrauma – folyt az elméleti és gyakorlati oktatás egy időben, a ma létező legmodernebb oktatási elvek és feltételek mentén, interaktív módszerrel, 50 éve folyamatosan fejlesztett tematikára alapozva. Az első AO kurzust Davosban tartották 1960-ban, azóta világszerte több, mint 250 ezer sebészt és 135 ezer műtőst képeztek ki több, mint 110 országban.

A képeken látható:

Prof. Dr. Varga Endre, az AOTrauma MID (közép-kelet európai) elnöke
A combcsont tomportáji töréseinek újszerű kezelése, a velőűrszegezés gyakorlati képzése az AO műtéti töréskezelésekről, ortopéd és a gyermek sürgősségi sebészet nemzetközi kurzusán

Helyszín: Siófok, Hotel Azúr
Időpont: 2010. június 15.