Musculoskeletalis orvoslás a klinikai gyakorlatban

A könyv elején a kétoldalas ajánlást Dr. K. Budd fogalmazta meg. Lewis Carroll: Alice Csodaországban című könyvéből vett idézettel kezdi: “Indulj az elején, menj végig és ott állj meg”. Sokatmondó beköszöntő. A szerző az 1980-as évek óta foglalkozik az általa musculoskeletalis orvoslásnak nevezett kérdéskörrel. Felfogása szerint már Hippokratész is használta és tanította a csigolyamanipulációt, majd ez a módszer évszázadokra felejtésbe merült és csak 1874-ben támadt fel tetszhalálából, hogy osteopathia, chiropractica, csont-izomrendszeri fájdalom kezelése és néhány egyéb néven terjedni kezdjen a szakemberek és magukat szakembereknek nevezők egyre szélesedő táborában.

| Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2006 ;49(1):100-101   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság – MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány
Az első fejezet meghatározza a musculoskeletalis orvoslás fogalmát. Ha az ortodoxnak nevezett orvosok nem veszik figyelembe a könyvben tárgyalt lehetőségeket, könnyen a csontkovácsok prédájává teszik a panaszkodó közönség jó részét, akiknél a hagyományos módszerekkel nem lehet a fájdalmakat magyarázó patológiát kimutatni. 18 tényt sorol fel a csigolyamanipuláció jogosságának alátámasztására. 12 országban igyekezett bevezetni a musculoskeletalis orvoslást a tanítandó szakágak közé, saját bevallása szerint nem sok sikerrel. Kétségtelen, hogy a tömeges biztosítás, valamint a média sokszor fenyegető befolyása miatt az emberek egyre nagyobb számban fordulnak az alapellátáshoz olyan mozgásszervi panaszokkal, amelyek oka nem nyilvánvaló, és kezdődik a gyakran felesleges vizsgálatok és szakorvosi konzíliumok időt és pénz rabló kaszkádja. Ezt az állapotot lenne hivatott javítani, ha az alapellátó ilyen hatékony, olcsó és biztonságos módszerrel kezelné ezen páciensek nagy hányadát.A 2. fejezet a gerinc alapvető anatómiáját, a fájdalom keletkezésének mechanizmusát és a diagnózis felállításának módját taglalja. Közzétesz egy kétoldalas adatlapot, amely elősegíti a kezelés tervezését. Az 1995-ben megjelent saját könyvéből átvett 7 ábrán szemlélteti a gerincmanipulálás módszerét. A 3. és 4. fejezetekben a betegek, illetve orvosok véleményét összegzi. Az 5. fejezet a musculoskeletalis orvoslás gazdaságosságát, a 6. a tárgykör oktatását tárgyalja. A 7-13. fejezetekben részletezi a fejfájás, nyaki, váll-, kar-, mellkasi, deréktáji medencetáji és alsó végtagi fájdalmak okainak felderítését és jobbítását, fényképeken (az 1985-ös könyvéből) bemutatva a házilag készíthető nyaki, illetve ágyéki gerinc húzó-kezelő apparátust is.

A 14. fejezetben felteszi a kérdést: vajon hatékony-e a musculoskeletalis orvoslás. Beismeri, hogy habár e megközelítés sokszor tudományos alapokon nyugszik, de némiképpen empirikus, és javasolja, hogy ha a harmadik ilyen kezelés sem vezet eredményre, taktikát kell változtatni. A 15. fejezetben ismét végigbarangolja a múltat, majd a BIMM (British Institute of Musculoskeletal Medicine) és a FIMM (Federation International de Médecin Manuelle) jelen és jövő erőfeszítéseit írja le e módszer elismertetésére.

Könyvét ötoldalas irodalomjegyzék és hatoldalas szómagyarázat zárja.

Dr. Vajda András

Megjelent: Paterson K. J.: Museuloskeletal medicine in clinical practice. Musculoskeletalis orvoslás a klinikai gyakorlatban. Berlin, Springer. 2005. 110 p. 14 ábra, Ára: 42,75 € Vajda, A.