Perthes-kór

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja 

Perthes-kór 

Készítette: Az Ortopédiai Szakmai Kollégium 

Szinonimák: Osteochondritis capitis femoris juvenilis 

Legg-Calvé-Perthes betegség 

BNO: M9120 

I. Alapvető megfontolások 

1. A protokoll alkalmazási/érvényességi területe 

Gyermekortopédiai ellátás.

2. A protokollok bevezetésének alapfeltétele 

Régionális gyermekortopédiai klinikumok, klinikai centrumok.

3. Definíció 

A proximalis femur epiphysis elhalása gyermekkorban, mely a combfej deformálódásához vezethet.

3.1. Kiváltó tényezők: 

A combcsont proximális epiphysisének vérellátást gátló tényezők (trauma, felsőlégúti hurutot vagy egyéb gyermekkori lázas betegséget követő következményes immun-Synovitis). Herediter thrombophiliák szerepe mindmáig ellentmondásos. (C típusú evidencia, 4) 

3.2. Kockázati tényezők: 

A gyermekkorban lezajló, többnyire egyoldali, felsőlégúti hurutot követő transitoricus coxitis. A transitoricus coxitis gyógyulása után is 3 hónapig observatio szükséges, mivel a Perthes betegség kb. 15 %-ában a korábban lezajlott transitoricus coxitis, mint kóroki tényező szerepel.

4. Panaszok (tünetek), általános jellemzők 

Legjellemzőbb a hetek vagy hónapok óta fennálló, intermittáló furcsa járás vagy sántítás. Az esetek egy részében a gyermek nem is panaszkodik fájdalomról. A sántítás és a furcsa járás a kezdeti időszakban pihenésre átmenetileg megszűnik. Emiatt néha hetek, vagy hónapok telnek el, amíg a gyermekorvoshoz kerül. Jellemző, hogy a gyermek nem a csípőizületben, hanem a combban, ill. a térdben jelzi a fájdalmat (nervus obtoratorius miatt). Ezért általános szabály, hogy gyermekkori térdfájdalom esetén a csípőizületeket is gondosan meg kell vizsgálni. Ritkábban akut csípőizületi fájdalommal hozzák a gyermeket, esetleg nem is tud rálépni az alsó végtagra. Ezen esetekben a primér vagy secunder synovitis uralja a klinikai képet. A panaszoknak akkor is jelentőséget kell tulajdonítani, ha a vizsgálat során semmi értékelhető klinikai eltérést nem találunk, mivel az intermittáló jelleg miatt a vizsgálat történhet panaszmentes időszakban. Negatív status esetén is ezért célszerű pár hét múlva kontroll vizsgálatra visszakérni a gyermeket.

1

5. A betegség leírása 

5.1. Érintett szervrendszer: 

A gyermekkori, még fejlődésben lévő femur proximális epiphyise.

5.2. Genetikai háttér: 

Genetikai ok nem mutatható ki.

5.3. Incidencia/prevalencia/Morbiditás/Mortalitás Magyarországon: 

A mérsékelt égöv betegsége, mind az északi, mind a déli féltekén. A kiegyensúlyozottabb éghajlattal rendelkező hideg égövben, valamint a meleg égövben nem fordul elő. Hazai gyakorisága 1%-ra tehető, a második leggyakoribb gyermekkori csípőizületi betegség.

5.4. Jellemző életkor: 

3-13 éves kor között fordul elő.

5.5. Jellemző nem: 

Fiúknál 3-szor gyakoribb, mint lányoknál.

II. Diagnózis 

1. Diagnosztikai algoritmusok 

– anamnézis,

– fizikális vizsgálat,

– radiológiai vizsgálat: ap. és Lauenstein összehasonlító csípőizületi felvétel,

– bizonytalan esetben csípőizületi csontizületi csontscintigraphia jön szóba.

2. Anamnézis 

A szülő elmondása szerint a gyermek sántít, néha csak intermittáló jelleggel; azonban az esetek egy részében a sántítás mellett csípőizületi, comb- és térdfájdalmakról panaszkodik.

3. Fizikális vizsgálatok 

Járásvizsgálatkor a gyermek kisfokú kímélő jellegű sántítása látható az érintett, panaszolt oldalon. Hanyatt fekvő helyzetben a csípőízületek összehasonlító mozgásvizsgálatát végezzük el. Nyújtott csípők és térdek mellett a lábakat megfogva, csípőizületi összehasonlító berotatiót próbálunk előidézni, melynek során az érintett oldalon kevésbé rotálható befelé irányba a csípőízület. Ilyenkor a lábak befelé fordulását, ill. a térdizületek, térdkalács befelé fordulását vizsgáljuk, összehasonlító formában. Jellemző lehet még a kisfokú extensiós és abductiós mozgáskorlátozottság. Az extensio kiesését (flexios contractura) az ellenoldali csípőizület teljes flexioja során figyeljük, ilyenkor az érintett, azaz ellenoldali comb a vizsgálóasztaltól kissé elemelkedik. Az abductio vizsgálata történhet nyújtott csípők és térdek mellett, összehasonlítva; vagy 90 fokig hajlított csípőhelyzetben végezve az abductiot, szintén összehasonlítva (Lorenz abductio). Előrehaladott, ill. elhanyagolt esetben a comb izomzata atrophiás lehet, továbbá kisfokú végtagrövidülés mérhető. A végtagrövidülésnél a spina iliaca anterior superior és belbokák közötti összehasonlító távolságot mérjük le centiméterrel.

2

4. Kötelező (minimálisan elvégzendő) diagnosztikai vizsgálatok: (B típusú evidencia, 5-10) 

4.1. Laboratóriumi vizsgálatok: 

Megelőzően, 1-2 héten belül lezajlott felsőlégúti hurut vagy torokgyulladás

okozhat kissé emelkedett vörösvérsejt-süllyedést és a vérkép balratolódását. A Perthes betegségnél nem jellemző a laboratóriumi elérés.

4.2. Képalkotó vizsgálatok: 

Perthes betegség gyanúja esetén ap. összehasonlító és Lauenstein összehasonlító csípőfelvétel készítése szükséges. Gyakran az ap. felvételen nem találunk érdemi eltérést. Kezdődő esetekben a proximális epiphysis magassága csökkenhet, scleroticussá, esetleg fragmentálttá válhat. Mindez sokkal jobban látható a Lauenstein felvételen, mivel partialis Perthes betegség esetében a proximális epiphysis elülső részét érintő folyamat esetén Lauenstein felvételen jobban vizualizálható az epiphysis strukturális zavara, mivel a mögötte elhelyezkedő posterior ép rész ilyenkor különállóan vetül. A röntgenfelvételen látható elváltozások döntően meghatározzák a betegség végeredményét, mivel számos rizikófaktor jelenléte dokumentálható: – a combfej érintettségének nagysága: 25, 50, 75 és 100 %-os érintettség a progresszív esetek fokozatait mutatják,

az epiphysis acetabulumból történő lateralis kiboltosulása,

nemcsak az epiphysisre, hanem a metaphysisre is terjedő folyamat rosszabb kezelési végeredményeket jelent.

4.3. Egyéb vizsgálatok közül 

kétséges esetekben a csontizületi scintigraphia lehet mérvadó, a Perthes betegség korai stádiumában radiológiailag még nem látunk eltérést, ugyanakkor a combfej keringésének részleges vagy teljes megszűnése nagyon jól látható perfúziós zavar formájában a csontizületi scintigraphián.

5. Kiegészítő diagnosztikai vizsgálatok: (B típusú evidencia, 10) 

MRI vagy CT felvétel nem szükséges, mivel az említett diagnosztikai sor biztosítja számunkra a diagnózist, felesleges és költséges vizsgálatokat jelentenek, továbbá a gyermekkorban az MR végzéséhez narkózis szükséges, mely önálló kockázati tényezőt jelent. Arthrographia nem ad többletinformációt, emellett invazív vizsgálatot jelent.

CT vizsgálat hasznos lehet a ritka késői szövődményként jelentkező combfej osteochondritis dissecans diagnózisában.

6. Differenciál diagnosztika: 

Dyspslasia epiphysealis capitis femoris: 

A gyermekkorban észlelhető, nem leépülési, hanem fej-felépülési zavar. Lényege, hogy egyik oldali csípőizületben a proximalis femurepiphyis nem egy, hanem 2 vagy 3 csontmagból fejlődik. Intermittáló synovitist és intermittáló sántítást okozhat. A röntgenfelvételen nagyon hasonló elváltozás látható, mint Perthes betegség esetében (Perthes like syndroma). A Lauenstein felvételen azonban nagy biztonsággal megállapítható, hogy 2 vagy 3 körülírt csontmag alkotja a proximalis epiphysist. Jellemző továbbá a differenciál

3

diagnózis során, hogy általában érdemi mozgáskorlátozottságot nem találunk a csípőizületben. Elkülönítése azért szükséges, mivel ezen kórkép kizárólag konzervatív kezelést, esetleg csak megfigyelést igényel.

– multiplex epiphysealis dysostosis: 

Kétoldali folyamat, szintén intermittáló panaszokat okozhat, és a radiológiai kép ugyanaz, mint az előző kórformánál, csak kétoldali az elváltozás. Jellemző ezen esetekben a kisfokú coxa vara. Szintén jellemző, hogy érdemi mozgáskorlátozottságot nem találunk. A diagnózis a test egyéb epiphysiseiről készített röntgenfelvétel segítségével megerősíthető. Szintén csak megfigyelést igényel.

III. Terápia 

III/1. Nem gyógyszeres kezelés 

 1. A megfelelő egészségügyi ellátás szintje: 

Régionális gyermekortopédiai centrum.

 1. Általános intézkedések

Azonnali fekvés elrendelése és régionális centrumba való irányítás.

 1. Speciális ápolási teendők: 

Nincsenek.

 1. Fizikai aktivitás: 

A fizikai aktivitás korlátozását a fekvés biztosítja.

 1. Speciális diéta nem szükséges. 
 1. Betegoktatás

Szülőknek elmondjuk, hogy a combfej elhalásos betegségéről van szó, mely azonnali pihenést igényel, további teendőket a regionális centrumban határozzák meg.

III./2. Gyógyszeres kezelés 

 1. A megfelelő egészségügyi ellátás szintje: 

Regionális gyermekortopédiai centrum.

2. Gyógyszeres terápiája a betegségnek nem ismeretes. Kifejezett fájdalom esetén a gyermek korának megfelelő dózisban non-steroid gyulladáscsökkentő adható.

III/3. Műtét: (B típusú evidencia, 1,6-13) 

 1. Megfelelő egészségügyi ellátás szintje: 

Regionális gyermekortopédiai centrum.

 1. Általános intézkedések: 

Fektetés.

4

 1. Speciális ápolási teendők: 

Nincsenek.

 1. Sebészeti kezelés: 

Műtéti indikáció: 

A proximális femur epiphysis centralisatióját biztosító varisaló-derotaló intertrochantericus femur osteotomia indikált, 6-10 éves kor között, amennyiben a combfej teljes egésze necroticus (100 %), vagy legalább 50 %-ban érintett. 25 %-os érintettség esetén csak megfigyelés és iskolai torna alóli részleges felmentés javasolt, és csak a combfej ellapulása esetén javasolt műtét. 3 és 6 éves kor között az 50 %-nál kisebb combfej necrosisok esetében az observatio és a sebészeti kezelés azonos végeredményt mutat. Ezért 50 %-osnál kisebb combfejérintettség esetén megfigyelés javasolt, míg nagyobb combfejnecrosis esetén mérlegelendő a varisaló-derotaló osteotomia elvégzése, a fennálló panaszok és a csípőizületi mozgáskorlátozottsággal együtt. 10 éves kor feletti Perthes betegség esetén csaknem minden létező kezelési formánál kedvezőtlen klinikai végeredményeket találunk. Ezért minden Pertheses eset egyéni mérlegelést igényel. Amennyiben funkcionális-abductiós és berotatiós röntgenfelvételen a combfej centralizációja biztosítható, a varisaló-derotaló osteotomia szóbajön. Amennyiben a combfej lateralis kiboltosulása jelentős, és a combfej centralizálása nem biztosítható, a medenceosteotomiák valamely formája (Salter vagy Chiari) mérlegelendő. Alternatív megoldási lehetőség, hogy a fennálló necrosis ellenére műtéti beavatkozást nem végzünk, hanem csak megfigyelést és a fizikális aktivítás korlátozását (iskolai torna alóli felmentés), és csak a kialakult végállapot után próbáljuk a combfej befedését biztosítani műtéti úton.

Műtéti előkészítés: 

Műtéti előkészítésként negatív vérkép, negatív EKG, és gyermekgyógyászati vagy anaesthesiológus szakvélemény szükséges az altathatóságról.

Műtéti érzéstelenítés: 

A műtétet narkózisban kell végezni.

Műtét: 

A trochanter csúcsától distal felé induló tengelyirányú bőrmetszés ejtünk. Ezután a fascia lata hossz-, esetleg haránt irányú behasítását végezzük. A vastus lateralis rostjai között tengelyirányba behatolva, azokat két irányba elkampózva a periosteumot a trochantertől distal felé hosszirányban behasítjuk, majd hüvelyszerűen, kampók védelme mellett oldalra letoljuk. Képerősítő kontrollja melllett intertrochantericusan haránt osteotomiát végzünk, majd intertrochantericusan a funkcionális felvétel által igényelt, mediál felé néző csontéket távolítunk el. A proximális femurvéget 10-15 fokkal befelé rotáljuk, és ebben a helyzetben a csontvégeket stabil osteosynthesissel rögzítjük (szöglemez vagy egyéb stabil lemez). Képerősítő kontrollja után – centralizálás megítélése céljából –réteges rekonstrukciót végzünk, majd steril fedőkötést. Gyermekkorban a bőr zárási technikájától függetlenül nagy a keloid-képzés hajlama, az esetek 90 %-ában a csípőtájékon kialakul.

5

Posztoperációs teendők: 

Stabil belső rögzítés esetén külső rögzítés – gipszkötés – nem szükséges.

Amennyiben nem stabil a rögzítés, 4-6 hétre medencegipsz szükséges. A műtét után csak fájdalomcsillapítás szükséges, és a fájdalom megszűnése után (1-3 nap) terhelés nélküli mankózás engedélyezhető, a csípő gyógytornáztatása mellett. A terhelés nélküli mankózás az osteotomia csontos átépüléséig szükséges. Gyermekkorban ez 6-12 hétig tart.

5. Fizikai aktivitás: 

A radiológiailag igazolt csontos átépülésig csak fekvő helyzetben végzett csípőtorna, valamint mankóval, terhelés nélküli járás engedélyezhető.

6. Diéta

Nem szükséges

 1. Betegoktatás: 

A fent említettek betartása szükséges.

III/4. Egyéb terápia: (B típusú evidencia 1, 6, 9, 10, 17) 

Alternatív kezelésként a betegség lezajlásának ideje alatt a csípőizületet tehermentesítő, abdukciot és berotatiot (centralizációt) biztosító járógép viselése jön szóba. Ebben az esetben a műtéti beavatkozás elkerülhető. Tekintettel arra, hogy a betegség lezajlása (3-5 év) hosszadalmas, a járógép ilyen hosszú fenntartása mérlegelendő, főleg akkor, amikor a műtéti kezelés – varisalo-derotalo osteotomia – 8-12 héttel a műtét után szabad járást és terhelést biztosít. Emellett rendszeres csípőizületi torna szükséges.

IV. Rehabilitáció 

Rehabilitáció csak abban az esetben szükséges, amikor a választott kezeléstől függetlenül jelentős csípőizületi mozgáskorlátozottság maradt vissza. Ez általában 10 éves kora felett jelentkező Perthes betegségnél várható. Ilyen esetekben gyermek-rehabilitációs intézetbe való beutalás javasolt.

V. Gondozás 

 1. Rendszeres ellenőrzés: 

A Perthes betegség lezajlása után a gyermekkor végéig (14-16 év) évenkénti, rendszeres ortopédiai ellenőrzés szükséges. Konzervatív kezelés – járógép – esetében a járógép elkészültekor szükséges orvosi ellenőrzés, majd ezt követően 3 havonként. Röntgenfelvétel készítése legkorábban félévenként szükséges, kivéve, ha váratlan panasz jelentkezik. A műtéti kezelés után kontroll vizsgálat várható csontosodás bekövetkeztekor (6-12 hét között), majd utána fél év múlva, azt követően évenként szükséges. A műtét után általában fél-egy évvel a fémlemez műtéti eltávolítása szükséges, melyet követően szabad járás engedélyezhető.

6

 1. Megelőzés: 

A Perthes betegséget általában megelőzni nem lehet. Korábban lezajlott és gyógyult transitoricus coxitis esetében azonban a gyógyulást követően 3 hónap múlva vissza kell rendelni, és csípőizületi összehasonlító röntgenfelvétel készítése szükséges.

 1. Lehetséges szövődmények: 

3.1.Szövődmények kezelése: 

Konzervatív kezelés esetében a lehetséges szövődmények a combfej ellapulása és csípőizületi mozgáskorlátozottság kialakulása. Műtéti kezelésnél (varisalo-derotalo osteotomia) a műtét után az operált alsó végtag 0,5-1 cm-rel megrövidül.

Ez a rövidülés az esetek többségében a gyermekben a gyermekkor alatt megszűnik, vagy jelentősen csökken. A leggondosabb kezelés ellenére is a combfej ellapulása, kiboltosulása és a csípőizület mozgáskorlátozottsága visszamaradhat. Ennek kezelése a rendszeres gyógytorna, továbbá az iskolai torna alóli részleges felmentés (felsővégtag tornát végezhet).

 1. A kezelés várható időtartama/prognózis: (B típusú evidencia 6, 7, 10) 

Konzervatív kezelés esetén a kezelés várható időtartama 3-5 év. Műtéti kezelés esetében 1,5-2 év. Ugyanakkor a növekedés befejeződéséig folyamatos ellenőrzés szükséges. A prognózis attól függ, hogy a combfej epiphysise a felépülés után milyen remodellációra képes az acetabulumban. Ennek megítélése ma még objektív módszerekkel nem lehetséges. Korábban meglévő rizikótényezők esetén nagyobb a pathológiás inkongruencia kialakulásának esélye, ami ellapult és egyenetlen felszínű combfejet jelent. Jó kezelési eredménynek tekintjük, amikor a combfej ugyan ellapult valamilyen mértékben, de újra épülve az acetabulum alakjára negatív körkörös remodellációt mutat, mely jól mozgó csípőt és jó funkciót biztosít (fiziológiás inkongruencia). Ezen esetekben a felnőttkorban coxarthrosis kialakulása általában nem várható. Pathológiás inkongruencia esetében azonban a felnőttkorban secunder coxarthrosis kialakulása valószínű.

5. Az ellátás megfelelősségének indikátorai: 

A szakmai munka eredményességének mutatói a csípőizületi panaszok megszűnése, a csípőizület mozgásainak teljes helyreállása vagy kisfokú mozgáskorlátozottság visszamaradása (abductio és berotatio kisfokú korlátozottsága), valamint röntgenfelvételen a centrálisan elhelyezkedő, kissé ellapult, de körkörös combfej kialakulásának mértéke a mutató.

6. Dokumentáció, bizonylat: 

Első jelentkezéskor ambuláns vizsgálati lelet,

AP és Lauenstein összehasonlító csípőizületi röntgenfelvétel,

Ahol szükséges volt, csípőizületi scintigraphia,

Műtét után az osteotomia csontos átépülés dokumentáló röntgenfelvétel,

A combfej átépülése után készített csípőizületi röntgenfelvétel,

A növekedés befejeződésekor (15-16 év) készített záró röntgenfelvétel.

7

7. Egyéb megjegyzések: 

 1. Izolált betegségről van szó.
 2. Érintett társszakmák:

Speciális gyermekortopédiai megbetegedés.

VI. Irodalomjegyzék 

1. Bellyei Á., Mike Gy.: Weight bearing in Perthes’ disease, Orthopedics, 1991, 14:19-22

2. H. Kitoh, T. Kitakoji, M. Katoh, and Y. Takamine Delayed ossification of the proximal capital femoral epiphysis in Legg-Calvé-Perthes’ disease J Bone Joint Surg Br, Jan 2003; 85-B: 121 – 124.

3. F. Lecuire The long-term outcome of primary osteochondritis of the hip (Legg-Calvé-Perthes’ disease) J Bone Joint Surg Br, Jul 2002; 84-B: 636 – 640.

4. S. Hayek, G. Kenet, A. Lubetsky, N. Rosenberg, S. Gitel, and S. Wientroub Does thrombophilia play an aetiological role in Legg-Calvé-Perthes disease? J Bone Joint Surg Br, Jul 1999; 81-B: 686 – 690.

5. John A. Herring, Hui Taek Kim, and Richard Browne Legg-Calvé-Perthes Disease. Part I: Classification of Radiographs with Use of the Modified Lateral Pillar and Stulberg Classifications J. Bone Joint Surg. Am., Oct 2004; 86: 2103 – 2120.

6. John A. Herring, Hui Taek Kim, and Richard Browne Legg-Calvé-Perthes Disease. Part II: Prospective Multicenter Study of the Effect of Treatment on Outcome J. Bone Joint Surg. Am., Oct 2004; 86: 2121 – 2134.

7. J.T.Guille, G.E. Lipton, G. Szöke et al. Legg-Calvé-Perthes Disease in Girls. A Comparison of the Results with Those Seen in Boys J. Bone Joint Surg. Am., Sep 1998; 80: 1256 – 1263.

8. Jeroen G. Neyt, S.L. Weinstein, et al. Stulberg Classification System for Evaluation of Legg-Calvé-Perthes Disease: Intra-Rater and Inter-Rater Reliability J. Bone Joint Surg. Am., Sep 1999; 81: 1209 – 16.

9. JA Herring The treatment of Legg-Calve-Perthes disease. A critical review of the literature J. Bone Joint Surg. Am., Mar 1994; 76: 448 – 458.

10. DR Wenger, WT Ward, and JA Herring Legg-Calve-Perthes disease J. Bone Joint Surg. Am., Jun 1991; 73: 778 – 788.

11. M Clancy and HH Steel The effect of an incomplete interochanteric osteotomy on Legg-Calve-Perthes disease J. Bone Joint Surg. Am., Feb 1985; 67: 213 – 216.

12. RB Salter and GH Thompson Legg-Calve-Perthes disease. The prognostic significance of the subchondral fracture and a two-group classification of the femoral head involvement J. Bone Joint Surg. Am., Apr 1984; 66: 479 – 489.

13. PD Sponseller, SS Desai, and MB Millis Comparison of femoral and innominate osteotomies for the treatment of Legg-Calve-Perthes disease J. Bone Joint Surg. Am., Sep 1988; 70: 1131 – 1139.

14. MP McAndrew and SL Weinstein A long-term follow-up of Legg-Calve-Perthes disease J. Bone Joint Surg. Am., Jul 1984; 66: 860 – 869.

15. SD Stulberg, DR Cooperman, and R Wallensten The natural history of Legg-Calve-Perthes disease J. Bone Joint Surg. Am., Sep 1981; 63: 1095 – 1108.

16. BE Van Dam, RJ Crider, JD Noyes, and LJ Larsen Determination of the Catterall classification in Legg-Calve-Perthes disease J. Bone Joint Surg. Am., Jul 1981; 63: 906 – 914.

8

17. FB Kelly, ST Canale, and RR Jones Legg-Calve-Perthes disease. Long-term evaluation of non-containment treatment J. Bone Joint Surg. Am., Apr 1980; 62: 400 – 407.

Kapcsolódó internetes oldalak: 

http://www.ortopedtarsasag.hu

A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31. 

9