Vállízületi arthroplastica

Igen neves amerikai vállsebészek szerkesztésében készült könyvet vehet a kezébe az olvasó, amely a sokáig hanyagolt vállízületi sebészet egyik dinamikusan fejlődő területéről szól.

| Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2005 ;48(4):377-377   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság – MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány
Napjainkban a vállízület a harmadik leggyakrabban protetizált ízület. Az ezzel kapcsolatos kérdéseket tárgyaló könyv ezért hazánkban is méltán számíthat jelentős érdeklődésre az ortopéd és traumatológus szakorvosok, valamint a szakorvosjelöltek körében. A könyv nyolc fejezetre tagolódik, amelyek didaktikusan ölelik fel a témát.

Az 1. fejezet a fizikális és radiológiai vizsgálattal, a műtéti tervezéssel, valamint a műtéti feltárással foglalkozik. A 2. fejezet a humeralis komponenssel kapcsolatos alapvető kérdéseket és a sebészi technikát tárgyalja. A 3. fejezet a glenoidalis komponens beültetésének indikációit, a műtéti technikát és a legtöbbször elengedhetetlen lágyrész felszabadításokat ismerteti. A 4. fejezet az egyik leggyakoribb indikációt képező rheumatoid arthritis kérdéseit taglalja. Az 5. fejezet a humerus proximalis végének darabos törései esetén végzett protézisbeültetés indikációit és számos igen hasznos műtét-technikai részletet mutat be. A 6. fejezet az egyre gyakoribbá váló revíziós arthroplasticát, valamint az ilyen esetben sokszor szükséges ínrekonstrukciókat és ínátültetéseket tárgyalja. A 7. fejezet a masszív rotátorköpeny szakadás kiváltotta súlyos válldestrukció igen nehéz problémakörét vitatja. Végül a 8. fejezet részletesen, sok ábrával, mind az orvosok, mind a gyógytornászok számára igen gyakorlatias módon ismerteti a vállprotézis beültetések utáni rehabilitáció menetét.

Összességében a nagyon jó ábrákkal illusztrált könyv ajánlható a témában érdeklődőknek bár hiányolom belőle a méltán híres európai iskola képviselőinek fontosabb nézeteit. Ilyenek az excentrikus fej- vagy a fej-nyak szög kérdése, a vápabeültetési módozatok közötti különbségek, valamint revízióknál és a masszív rotátorköpeny szakadások kiváltotta arthosisban jó eredménnyel alkalmazott invers vállízületi protézis alkalmazása.

Dr. Kiss Jenő

Megjelent: Louis U. Bigliani, Evan L. Flatow: Shoulder Arthroplasty = Vállízületi arthroplastica.
Berlin. Springer. 2005. 218 oldal, 141 ábra Ára: 145 Euro, 159 USD Kiss, J.