Vertebroplasty and kyphoplasty

A könyv szerzői amerikai professzorok: egy idegsebész és egy ortopéd sebész közösen írták meg a vertebroplasztikáról és a kyphoplasztikáról szóló művet, ami nemrég jelent meg a Thieme Kiadónál. Ez a viszonylag új módszer mostanában kerül bevezetésre hazánkban is, ez adja aktualitását.

| Magyar Traumatológia, Ortopédia, Kézsebészet, Plasztikai Sebészet 2006 ;49(1):100-100   Magyar Traumatológus, Ortopéd, Kézsebész, Plasztikai Sebész Társaság – MATROKPLASZT Folyóirat Alapítvány
Az osteoporosis talaján kialakult kompressziós csigolyatörések kezelésében kiemelkedő szerepet kap napjainkban, a könyvben ismertetett módszer. A törés reklinációs irányú korrekciója után a poroticus csontot perkután, intervenciós radiológiai módszerekkel, csontcement segítségével erősítik meg, amivel a kompressziós csigolya eredeti magassága helyreállítható, és ezzel a beteg szinte azonnal fájdalommentessé tehető.A könyvben első alkalommal olvashatunk teljes körűen erről a külföldön méltán népszerű módszerről. Értékes információkat kaphatunk a betegkiválasztás szempontjairól, a vertebro- és kyphoplasztika technikai kivitelezéséről, a műtéti eljárásról, a lehetséges szövődményekről és azok kivédéséről, a módszer eredményeiről a klinikai tapasztalatok és beteg utánkövetések alapján. A kezelés interdiszciplináris jellege miatt betekintést nyerhetünk az ortopédiai szempontok mellett, az idegsebészeti és az intervenciós radiológiai szemléletbe is.

Külön figyelmet fordít az egyéb entitásoknak is: az osteoporosis mellett szó van a tumoros, patológiás csigolyatörésekről, a fáradásos törésekről és az akut, traumás csigolyatörésekről is. A módszer különböző technikai kivitelezhetősége ismeretében kiválaszthatjuk az adott betegnek legmegfelelőbb eljárást. A vertebroplasztika korlátjaira is felhívják a szerzők a figyelmet, és ismertetik röviden az alternatív, feltárásos műtéttel elvégzendő eljárásokat is. A könyvben közreműködő neves sebészek hasznos gyakorlati tanácsokat is adnak a műtéti kivitelezéshez.

A könyv megjelenése mindenképpen hiánypótlónak számít a téma iránt érdeklődő hazai szakemberek számára is. A könyv szerzői bíznak abban, hogy munkásságuk nyomán egyre elterjedtebbé válik ez a betegek ezreinél már eredményesen alkalmazott eljárás. Aki részletesen utána szeretne olvasni a témának, a könyvben minden fejezet után megtalálható részletes irodalomjegyzék alapján tovább mélyítheti ismereteit.

Dr. Zahár Ákos

Megjelent: Resnick D. K., Garfin S. R.: Vertebroplasty and kyphoplasty. Georg Thieme Verlag, Stuttgart, New York, Thieme, 2005. 160 p., 140 fekete-fehér ábra; Ára: 90,- € Zahár, Á.